ЗАХИСТ ПОСІВІВ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ ВОСЕНИ

  • 706

Вегетаційний період поточного року характеризувався значним розвитком хвороб, шкідників і бур’янів, що формує підґрунтя для їх широкого поширення і в наступному році.

З метою забезпечення ефективного захисту сходів від ураження хворобами та шкідниками необхідно було провести якісне протруєння насіння озимої пшениці. При цьому перевагу надають протруйникам, які характеризуються широким спектром дії та мають високу фунгіцидну ефективність проти твердої й летючої сажки, фузаріозної і гельмінтоспоріозної кореневих гнилей, снігової плісняви та інших хвороб. У разі наявності загрози пошкодження посівів ґрунтовими шкідниками (дротяник, озима совка та ін.), злаковими мухами, попелицею, цикадками для передпосівної обробки насіння доцільно було використовувати інсектицидно-¬фунгіцидні протруйники.

Шкідники теж можуть значно зменшити продуктивність посівів і якість зерна, в деяких випадках до 50% і більше. Важливе значення має селекційна оптимізація проходження рослиною критичних для ураження шкідниками фаз розвитку (так зване фенологічне уникнення), оскільки шкодочинна активність квіткових галиць і стеблових пильщиків відбувається у вузьких фенологічних «вікнах». Необхідне також покращення фізіологічних механізмів, які дають змогу певною мірою компенсувати негативний вплив шкідників на рослину (наприклад, підвищення інтенсивності фотосинтезу шляхом формування посівів з оптимальною щільністю, внесенням азотних, фосфорних, сірчаних добрив та магнію у відповідь на зменшення площі листкової поверхні або забезпеченості рослини асимілятами). Це сприятиме зменшенню пестицидного навантаження на довкілля та підвищенню врожайності, оскільки жоден із хімічних засобів захисту не забезпечує повне знищення шкідників.

Осіннє внесення гербіцидів дозволяє запобігти непродуктивним втратам поживних речовин в осінній період.Бур’яни конкурують із культурними рослинами за основні життєві ресурси – воду, поживні речовини та світло. В Україні засміченість полів надзвичайно висока, тому в системах захисту посівів боротьба з бур’янами має посідати чільне місце. Щоб запобігти непродуктивним втратам поживних речовин в осінній період та уникнути конкуренції культурних рослин із бур’янами, доцільно застосовувати осіннє внесення гербіцидів. Це дає змогу стимулювати продуктивне кущіння посівів, підвищити їх зимостійкість, а також вивільнити матеріальні та трудові ресурси господарства під час весняних польових робіт.

Багато збудників хвороб порушують фотосинтетичні процеси внаслідок ураження та відмирання листків, що призводить до зменшення листової поверхності, наприклад, в’янення листків, іржа, несправжня і справжня борошниста роса. Залежно від ступеня ураженості втрати врожаю можуть коливатися від 10 до 50%. В періодом осінньої вегетації, у посівах озимої пшениці може спостерігатися інтенсивний розвиток кореневих гнилей, гельмінтоспоріозів, фузаріозів, борошнистої роси, септоріозу листя, тому необхідно бути готовим до осіннього внесення фунгіцидів. Крім грибних і бактеріальних збудників хвороб, у метаболізм рослинного організму можуть втручатися численні віруси через синтез власних (вірусних) білків, зменшуючи доступність азотовмісних сполук для самої рослини. Тому фунгіцидну обробку доцільно поєднувати із внесенням фосфорорганічних інсектицидів.

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

Лубенського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

Олексій ГАЛАГАН