Оржицька районна державна лікарня ветеринарної медицини інформує: пероральна вакцинація диких м'ясоїдних тварин проти сказу запланована на другу декаду вересня цього року

  • 881

 

Фото без опису

 

 Сказ - особливо небезпечне вірусне захворювання спільне для теплокровних тварин і людей, яке характеризується  гострим перебігом,  ураженням нервової системи  і закінчується  смертю. Хвороба передається вірусом людині через покуси або ослинення травмованої шкіри хворими на сказ тваринами - собаками та кішками, дикими м’ясоїдними тваринами  такими як лисиці, вовки,єноти ,куниці, кажани, пацюки.

       Епізоотична ситуація по сказу  як в Україні,  так і на Полтавщині  залишається напруженою.

      На Оржиччині останній випадок сказу зареєстровано у 2019 році.    Спеціалістами ветмедицини  Оржицької  райдержлікарні ветмедицини проводиться значна робота з профілактики сказу  шляхом щеплення домашніх собак та котів. Але небезпека  приходить з дикої фауни  від тварин, в яких спостерігається найбільша циркуляція вірусу сказу  і яких ми не можемо піддати класичному щепленню. Тому  науковцями розроблено ефективні вакцини і опрацьовані методики вакцинації , які дали змогу  охопити наявне поголів’я диких тварин та досягти бажаних результатів.

      Вакцини створюють специфічний імунітет  при пероральному застосуванні, не викликають захворювання у молодих тварин, не виділяють вакцинний вірус зі слиною, безпечні для людей, інших тварин та природного середовища.

       У ІІ декаді вересня 2021 року на території Полтавської області планується початок проведення кампанії по пероральній вакцинації диких м'ясоїдних тварин за допомогою авіатранспорту.

        Розповсюдження вакцини  гарантує створення імунного фону  в диких м’ясоїдних тварин.  

        Принади безпечні для людей та мають вигляд брикетів. Прохання до жителів району: при  виявленні принад  не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварин.

         Дані заходи забезпечать  створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких тварин, які є основними розповсюджувачами збудника сказу.

 

Фото з мережі інтернет