Фітофтора – хвороба помідорів

  • 484

Фото без опису

Фітофтора або фітофтороз проявляється на всіх частинах томатного куща. Перший сигнал-поява бурих плям на листках з верхньої сторони переважно по краях,та білуватого нальоту з нижньої. Якщо на стеблі утворилися темні смуги, а на листках бурі плями, потрібно очікувати, що незабаром і на плодах будуть бурі або сріблясті тверді плями. Спори фітофтори можуть перебувати в будь-якому місці: у землі, на залишках рослин, на насінні. Виявити їх неозброєним оком просто неможливо. Кожен городник повинен зменшувати кількість спор фітофтори на своїй ділянці, а також створювати умови непридатні для поширення цього захворювання. Сприятливе середовище для фітофторозу-це густі грядки томатів,відчутні перепади температур,багато вапна в землі,слабі рослини. А для значного та швидкого поширення хвороби потрібна температура повітря +22+27 град, і вологість повітря не нижче 70-90 %. Масове ураження томатів фітофторозом потрапляє на період вологих і рясних опадів при різниці температури дня і ночі ,що зараз і відбувається.

Боротьба з фітофторою на помідорах повинна починатися на ранніх стадіях: з посадки. На сам перед треба розміщувати томати на добре освітлених і провітрюваних ділянках томатів рослин, не садити в низинах з рівнем відповідних близько до поверхні грунтових вод, де постійно є рясні ранкові роси і зупиняється холодний потік повітря, а також не висаджувати помідори по помідорах і уникати їх сусідства з іншими пасльоновими. В період же зростання своєчасно видаляти бур`яни, пожовклі і сухі листя, після кожного дощу рихлити ґрунт. Полив проводити не обливаючи листя, а під корінь,причому тільки теплою водою і в першій половині дня.

Навіть якщо на томатах немає ознак фітофтори, потрібно робити профілактичне обприскування. Для обприскування проти фітофторозу рекомендуються використовувати фунгіциди. Препарати застосовувати відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні.

Провідний спеціаліст відділу контролю
за обігом засобів захисту рослин
Управління фітосанітарної безпеки
Головного управління Держпродспоживслужби в
Полтавській області – державний
фітосанітарний інспектор 

Олексій ГАЛАГАН