Оржицький селищний голова Олена Сидоренко виступила на Форумі місцевого самоврядування в Одесі: про виклики перед громадами

  • 567

В Одесі триває XVІ Український муніципальний форум, який продовжує багаторічну традицію Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування.

Сьогодні День діалогу: сталий місцевий соціально-економічний розвиток, в рамках якого виступив голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, а також представники громад. Від великої полтавської делегації сьогодні виступила голова Оржицької селищної громади Олена Сидоренко.

Пані Олена детальніше зупинилася на болючих проблемах та викликах, які зараз стоять перед місцевим самоврядуванням. Її виступ підтримували схвальними оплесками представники органів місцевого самоврядування.

Перш за все, вона подякувала Асоціації міст України за організований захід та підтримку представників ОМС.

– Я би хотіла сказати про виклики децентралізації, з якими стикаємося ми – громади. Коли в 2015 році я очолила громаду малого райцентру, почала придивлятися, як працюють мої колеги, які пішли шляхом децентралізації. Разом з регіональним відділенням відвідали об’єднані громади Полтавщини, Сумщини, Черкащини. Я ставила собі питання: чи потрібно нам іти шляхом децентралізації прямо зараз? На жаль, тоді депутати мене не підтримали, а, можливо, і на щастя, бо коли в 2020 році нас, як то кажуть, одружили і не з вигоди, і не з любові, а з примусу, коли до маленького райцентру приєднали 15 рад – ми побачили скільки викликів стоїть в частині децентралізації перед кожним із нас, – наголосила Олена Сидоренко.

У результаті реформи місцевого самоврядування громадам передали повноваження, ресурс та відповідальність.

– Півроку життя в об’єднаній громаді показало, що відповідальності стає все більше, а фінансів – менше. Зміни до законодавства відбуваються фрагментарно, не системно, інколи не корелюються із секторальними реформами. Давайте пригадаємо щорічний квест: буде чи не буде акциз у наших громадах. До цього забігу долучаються громади, Асоціація міст, депутати всіх рівнів, Міністерство фінансів. Урешті-решт ми видихаємо, бо, начебто, маємо ще на один рік стабільний ресурс. Але чи стабільний? 4 мільярди надходжень до наших бюджетів на сьогодні діляться навпіл, наприклад, забирають кошти на фінансування доріг між нашими населеними пунктами, – додала пані Олена.

Вона також зупинилася на виборчій системі, зокрема наголосила про виклики, які несе партизація місцевих рад. Адже місцеві ради повинні працювати на громади і вирішувати їхні проблеми, а не з’ясовувати стосунки між партіями.

– Голови стають заручниками партійних депутатів, які не звертають увагу ні на заслуги, ні на залучені додаткові ресурси, ні на розвиток громади, а хочуть показати голові «його місце». І голосують, або ні за преміювання, голосують чи не голосують за надбавку. Вибачте, але мені здається, що це дискримінація за професійним статусом. Хочеться запитати в депутатів: ви хочете «поставити голову на місце»? Станьте на його місце і спробуйте знайти порозуміння між місцевими фермерами, між державною владою, між депутатами і відповідати за все. Бо, коли тарифи підвищили, сміття не вивезли, перекрили воду, немає соціальних виплат – винен голова! Підтримайте голову і голова підтримає вас, – переконана Олена Сидоренко.

У своєму виступі вона наголосила, що зараз надзвичайно цінно проводити підготовку кадрів до органів місцевого самоврядування, зупинилася на доцільності існування районних рад, дублюванню повноважень органів ОМС та органів виконавчої влади тощо.

Підбиваючи підсумки, голова Оржицької громади висловила сподівання на взаєморозуміння і співпрацю з органами виконавчої влади на рівні регіону та держави.

Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України