Оржицьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає: Обережно, рибні гельмінтози!

  • 191

Оржицьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає: Обережно, рибні гельмінтози!

Риба – надзвичайно корисний продукт для будь-якого організму. Проте, мало хто задумується над тим, що вона може бути небезпечною як для людей, так і тварин. Більшість рибних захворювань є безпечними для здоров’я, але за умови правильної теплової обробки перед вживанням. Захворювання, які можуть передаватися разом з глистами при вживанні риби, виділяються в окрему групу під назвою «рибні гельмінтози».

Найпоширеніший шлях зараження паразитами – це споживання риби у сирому вигляді або страви з риби, які пройшли недостатню термічну обробку.

Вченими доведено, що практично в усій річковій рибі є паразити. У морській же – зараження зустрічаються, але рідше.

Найбільш розповсюдженими гельмінтозами риби є:

- дифілоботріоз;

- анізакідоз;

- опісторхоз.

Дифілоботріоз – це захворювання, яке викликається стрічковими плоскими червами-паразитами. Личинка поселяється в кишківнику людини і може виростати від 2см до кількох метрів. Цей стрічковий черв’як здатний прожити в організмі інфікованої людини кілька десятків років. Заражена людина відчуває постійну слабкість, сильні болі в області живота, її турбує нудота, діарея.

Заразитися можна від риб-хижаків: щука, йорж, минь, харіус, форель.

Анізакідоз – небезпечне паразитарне захворювання. Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт людини, анізакіди викликають гарячку, часті алергічні реакції, біль у верхній частині живота, нудоту, блювання і діарею з домішками крові ( личинки проникають в слизову оболонку по всій довжині від глотки до товстого кишківника, внаслідок чого відбувається некроз чи прорив стінок кишківника). Людина може навіть і не підозрювати, що в ній живуть паразити, адже діагностувати їх можна лише завдяки специфічним аналізам. Тому часто довго лікуються від гастриту, виразкової хвороби і холециститу.

Заразитися можна від морської риби: оселедці, хек, мойва, скумбрія, кета, палтус, тріска, камбала.

Опісторхоз – найпоширеніший вид гельмінтозу, що зустрічається по всій території України.

Зараження відбувається:

- при вживанні річкової риби, яка слабо засолена або не пройшла достатню термічну обробку;

- при використанні непродезінфікованих після оброблення риби ножів, посуду;

- при недотриманні правил особистої гігієни під час та після обробки сирої риби ( паління, прийом їжі, погано вимиті руки);

- при знятті проби під час приготування рибних страв.

Хвороба протікає у 2 формах: гострій і хронічній. Перші симптоми з’являються через 18-45 днів після зараження.

Гострий перебіг характеризується підвищеною температурою, сильними болями у правому підребір’ї, м’язах і суглобах, головним болем, набряками повік і обличчя, висипами. При важкому перебігу можливий розвиток алергічного запалення серцевого м’яза ( міокарду), пневмонії, бронхіальної астми.

Для хронічної форми характерні періодичні болі у правому підребір’ї та шлунку, зниження апетиту, нудота, здуття живота, прояви дисбактеріозу. Розвивається ряд серйозних захворювань печінки, жовчних шляхів, підшлункової залози, кишківника.

Міжнародним агентством по вивченню раку збудник опісторхозу віднесений до групи канцерогенів номер один для людини.

Лікування опісторхозу дуже складне і тривале.

Перехворівши один раз, людина може захворіти повторно. Наступні зараження переносяться з кожним разом важче.

Особиста профілактика полягає у постійному і суворому дотриманні правил обробки риби ( особливо сімейства коропових):

- варити рибу потрібно 15-20 хвилин від моменту закипання;

- смажити – 20-25 хвилин дрібними шматками в розпластаному вигляді під шаром олії і обов’язково під кришкою;

- солити непотрошену дрібну рибу (вага – до 50-65грам) потрібно 14 діб, велику (плітку, єльця, чабака; вага – до 170грамів) – 21 добу. Кількість солі – 2кг на 10кг риби. Після вимочування можна в’ялити. Але саме по собі в’ялення не є способом знешкодження паразитів;

- виморожувати – при температурі -30°С– 48 годин з подальшим швидким розморожуванням у теплому приміщенні. Морозильні камери побутових холодильників для знешкодження навіть дрібної риби використовувати не рекомендується;

- після обробки риби використане кухонне приладдя ошпарюють окропом і миють господарським милом;

- потрібно остерігатися часто вживати в їжу суші, сушімі;

- під час риболовлі утримуватися від вживання їжі і паління брудними руками.

При купівлі риби одним з головних правил особистої профілактики є купування її у магазині чи на ринку, де є відповідні документи щодо проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

Будьте обачними і здоровими!!!

Нет описания фото.