Держпродспоживслужба інформує: Сезон кавунів і динь – будьте пильними!

  • 530

 

Фото без опису

 

     У цьому році сезон кавунів і динь почався трішки пізніше, у порівнянні з минулими роками,  через несприятливі погодні умови. Тому аграрії, які займаються бахчевими культурами, намагаються пошвидше порадувати споживачів ароматними динями та смугастою ягодою – кавунами. Нераціональне застосування пестицидів та агрохімікатів і прискорює дозрівання цих плодів, і підвищує в них вміст небезпечних речовин, що в свою чергу призводить до масових сезонних отруєнь. Взагалі, не існує таких харчових продуктів, які б у своєму складі зовсім не містили нітратів. Навіть якщо зовсім відмовитися від використання добрив, позбутися цих речовин неможливо. Нітрати утворюються і в людському організмі під час процесів обміну речовин. Тому велике значення має кількість нітратів, що потрапить до людського організму. Перевищення максимальних рівнів нітратів в кавунах (допустима норма 60,0 мг/кг), динях (норма 90,0 мг/кг) є підставою для їх вибраковування. Токсична дія нітратів полягає у тому, що в травному тракті вони частково відновлюються до нітритів (більш токсичних речовин), а ті в свою чергу перетворюються на нітрозаміни - найнебезпечніші канцерогени. Вони накопичуються в організмі  (здебільшого в печінці) та спричиняють хвороби шлунково – кишкового тракту.

Існує декілька правил при купівлі бахчевих, дотримання яких вбереже від отруєння цими ягодами:

-  у жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках, адже це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;

-  небезпечно купувати кавуни і при дорозі, бо за кілька годин чистий кавун вбирає стільки свинцю, що стає взагалі непридатним для вживання;

не купуйте розрізані навпіл кавуни - цим самим ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко  підвищується;
-  не слід купувати бахчеві з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

Основні ознаки нітратного кавуна:

1. постукайте по кавуну - відчуття, немов б'єте по приспущеному м'ячу;

2. зріз гладкий і глянцевий на вигляд, хоча повинен світитися цукровими крупинками;

3. якщо розкришити м'якоть у склянку з водою, то вода стане рожевою або червоною, а здоровий кавун зробить рідину просто каламутною;

4. м'якоть кавуна бліда, з товстими прожилками;

5. якщо при стисненні кавун не тріщить, але на вигляд зрілий, значить, дозрів він не без "допомоги".

     Щоб обрати свіжий кавун, зверніть увагу на «хвостик»! Якщо він зеленкуватий, кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий – кавун ще не дозрів як годиться. Після того, як кавун увібрав у себе все корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з'явитися світлі плями - це добра ознака. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Дозрілу диню можна впізнати по насиченому запаху – справжній аромат дині не сплутаєш ні з чим! Недозріла  диня не матиме запаху.

     Правила споживання кавунів і динь:

• обов’язково перед вживанням бахчеві треба помити під проточною теплою водою;
залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів( вирізання «баранчика» для дітей – правильне рішення – в центрі ягоди в 2-3 рази менше нітратів);
• розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби;
• кавун – це окрема страва, тому його необхідно вживати за дві години до або через дві години після основного прийому їжі (поєднання кавуна з іншими продуктами може перевантажити шлунок);

•  після дині - не вживайте воду, адже це може викликати метеоризм кишечника;

•  диня – «важка» на шлунок, тому людям із хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту потрібно не зловживати нею;

особливо обережно до  баштанних треба  ставитися  тим,  хто страждає  на  захворювання  нирок, оскільки  ці  ягоди сечогінні;       

• обов’язково потрібно пам’ятати, що діти гірше переносять потрапляння в організм нітратів, пестицидів та інших хімічних речовин, які можуть залишитися в кавунах. Через несформовану імунну систему, менший об’єм крові та інші чинники, інтоксикація завжди проходить важко, при цьому стрімко розвиваються ознаки зневоднення.  

   Ознаки отруєння «нітратними» кавунами схожі на звичайне харчове отруєння — виникає різь в шлунку, пронос і блювота, піднімається температура тіла. Також хімікати можуть викликати головний біль та висипання на шкірі.

 Дітям до року кавун протипоказаний!

 До 2-річного віку не варто пропонувати дитині продукт, в якості якого Ви не впевнені!

 В старшому віці діти також не повинні їсти кавуни безконтрольно. Оптимальна порція становить 100-250 грамів.

 Також від вживання плодів сумнівної якості необхідно відмовитися  вагітним жінкам  і мамам-годувальницям, адже сполуки азоту легко потрапляють у молоко, а далі - в організм малюка.

    Якщо після вживання кавуна Ви відчули погіршення стану здоров’я, необхідно якомога швидше зв’язатися із сімейним лікарем або викликати «Швидку допомогу».

   

 Пам’ятайте, що будь-які овочі, фрукти чи ягоди доцільно купувати по сезону! Для динь і кавунів – це серпень-вересень.