У селищній раді провели апаратну нараду

  • 418

31 травня заступник селищного голови Василь Яковенко провів апаратну нараду за участю керівників установ та організацій, розташованих на території громади, комунальних підприємств, працівників структурних підрозділів виконавчого комітету селищної ради.

Про стан надання соціальних послуг та здійснення соціального обслуговування громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю і потребують сторонньої допомоги, поінформував Микола Чепа, в.о.директора Оржицького територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Наразі територіальний центр перебуває в стадії реорганізації. Закрито відділення денного перебування, підопічні якого переселено до державного закладу - Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці. Після реорганізації в установі залишаться два повноцінних відділення: соціальної допомоги вдома та відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, послуги із соціальної адаптації надаватимуться організатором культурно-дозвіллєвої діяльності.

Протягом І кварталу 2021 року терцентр обслугував 1029 осіб похилого віку та з інвалідністю. Зокрема, відділенням соціальної допомоги вдома - 510 чол., відділенням денного перебування (культорганізатором) - 24 чол., відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги – 476 чол., відділенням стаціонарного догляду – 19 підопічних. У відділенні соціальної допомоги вдома послуги надаються 47 соціальними робітниками. Середнє навантаження на 1 соціального робітника складає 10 підопічних при нормі 6 осіб. Спеціальним автомобілем, обладнаним пандусом та інвалідним візком, 3 особам надано 3 послуги з перевезення. Мультидисциплінарна команда у складі соціального працівника, робітника та перукаря надала комплексну всебічну допомогу 70 мешканців громади. Послугами пункту прокату технічних та інших засобів реабілітації охоплено 218 осіб, які отримали в тимчасове користування 281 засіб реабілітації з 391 наявних одиниць.

Для функціонування територіального центру у 2021 році у селищному бюджеті затверджено 8083,5 тис. грн. по загальному фонду, в тому числі, співфінансування на утримання відділення стаціонарного догляду за рахунок субвенції Новооржицької селищної ради - 1507,5 тис. грн. За 4 місяці 2021 року освоєно по загальному фонду 2890,4 тис. грн. Кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати, оплати за комунальні послуги та енергоносії немає.

Василь Яковенко подякував працівникам територіального центру за належну роботу, зауваживши, що впродовж останнього місяця він особисто відвідав людей похилого віку, яких обслуговують соціальні працівники терцентру, у більшості сіл, дізнався, чи задоволені вони їх роботою, порушив питання забезпечення соціальних працівників велосипедами.

Директор КНП «Оржицька лікарня» Оржицької селищної ради Леся Пономаренко проаналізувала стан медичного обслуговування населення, забезпечення ліками окремих груп громадян та організацію харчування пацієнтів у стаціонарі КНП «Оржицька лікарня», зокрема, зазначивши, що

КНП «Оржицька лікарня» обслуговує 22741 жителя Оржицької та Новооржицької громад, у тому числі дорослого населення 19502, дітей 3239, дітей до року 103, жінок фертильного віку 4441.

Штатна чисельність працівників КНП «Оржицька лікарня» становить 183,75 посад, з них, лікарів 46,25. Фактично зайнято 163 посади, з них, 29,75 лікарських посад, середнього медперсоналу - 72,75 посади, молодших - 27,25 посад, інших - 33,25 посад. Фізичних осіб працює 160, з них, 25 лікарів. Відсоток укомплектованості лікарями КНП «Оржицька лікарня» становить 64,3%. Відсоток працюючих пенсіонерів становить 31,6%. Середній вік лікарів 47 років , середніх медичних працівників 46 років. Проблему кадрового дефіциту лікарів громаді не вирішити без наявності службового житла для молодих фахівців. На сьогодні не укомплектований заклад лікарями інфекціоністом, ендокринологом, фізіотерапевтом, лікарем з лікувальної фізкультури, лікарем з функціональної діагностики, пульмонологом, онкологом, дерматологом, анестезіологом та терапевтом, що негативно впливає на якість роботи.

На період з 01.04.2021 по 31.12.2021 Комунальним некомерційним підприємством «Оржицька лікарня» Оржицької селищної ради укладено договори з НСЗУ за програмою медичних гарантій на 8 пакетів медичних послуг:

1. Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах.

2. Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій.

3. Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах.

4. Стоматологічна допомога дорослим та дітям.

5. Ведення вагітності в амбулаторних умовах.

6. Езофагогастродуоденоскопія.

7. Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям.

8. Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям.

У структуру КНП «Оржицька лікарня» входить 100 ліжок, з них, 37 хірургічних (зокрема 10 гінекологічних), 52 терапевтичних (зокрема 27 терапевтичні, 14 неврологічні, 5 дитячих та 6 паліативні) та 11 інфекційних. У поліклінічному відділенні – 10 ліжок денного стаціонару. У зв’язку з відсутністю дитячого анестезіолога, лікарня утримує дитячі ліжка без погодження з НСЗУ.

Аналізуючи роботу стаціонару, директор повідомила, що у зв’язку з карантином та обмеженням профоглядів показники в порівнянні з минулим роком зменшилися, але значно збільшилась кількість флюорографічних обстежень. Так, за І квартал 2021 року флюорографічно обстежено 1569 пацієнтів, виявлено 5 хворих на туберкульоз, з них 5 рентгенологічно.

Надзвичайно актуальною є проблема виявлення хворих із злоякісними новоутвореннями. Всього перебуває на обліку 455 хворих (що становить 2,0 % всього населення) . Взято на облік вперше 8 хворих, візуальних форм виявлено – 3 випадки, задавнених - 4 випадки.

У 2021 році на пільгові ліки з бюджету Оржицької селищної ради виділено 500 тис.грн., з бюджету Новооржицької селищної ради – 100 тис. грн. На сьогоднішній день на відшкодування витрат, пов’язаних із випуском препаратів інсуліну пільговим категоріям населення використано 239 тис. 776,64 грн. та 94 тис.878,15 грн відповідно. На відшкодування лікарських засобів та виробів медичного призначення за безкоштовними та пільговими рецептами для населення Оржицької громади використано 20 тис. 325,54 грн., для населення Новооржицької громади – 4 тис.929,02 грн.

Цьогоріч на харчування пацієнтів у стаціонарних відділеннях закладу у бюджеті КНП «Оржицька лікарня» передбачили 190 тис.грн., вже закуплено продуктів харчування на суму 58 тис. 367,43 грн.

Заступник селищного голови Василь Яковенко відзначив зусилля керівництва КНП «Оржицька лікарня», завдяки яким було укладено договори на 8 пакетів медичних послуг для мешканців громади, уточнив режим роботи денного стаціонару – він працює у робочі дні з 8.00 до 16.12, у вихідні хворі, яким призначено маніпуляції, за потреби можуть звернутися в стаціонарні відділення, а також отримав роз’яснення щодо послуг «Хірургія одного дня» та «Стаціонар вдома».

В.о.начальника Оржицької ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області Раїса Мазняк проаналізувала стан декларування доходів за 2020 рік громадянами які обробляють земельні ділянки (паї) самостійно, зазначивши, що статтею 67 Конституції України встановлено, що кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Всі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. Порядок подання декларації про майновий стан і доходи та оподаткування доходів фізичних осіб встановлено ст.49 Податковим кодексом України.

За 2020 рік до Оржицької ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області старостатами Оржицької селищної ради було надано списки громадян, які самостійно обробляють земельні ділянки (паї) в кількості 1050 чол. Станом на 28.05.2021 рік 768 чол. подали декларації.

267 мешканці громади не виконали свій громадянський обов’язок, встановлений статтею 67 Конституції України. Якщо брати до уваги рекомендовану величину доходу отриманого від самостійного обробітку паю, в розмірі 10% нормативно грошової оцінки паю (це близько 9 тис. грн.), можливо вирахувати втрати місцевого бюджету. Громадяни, які не подали відповідні декларації, повинні були б сплатити до бюджету близько 470 тис. грн., в тому числі, податок на доходи фізичних осіб в сумі 433 тис. грн. та військовий збір в сумі 36 тис. грн. Таким чином, прямі втрати бюджету Оржицької селищної територіальної громади становлять близько 282 тис. грн. Найбільше несвідомих громадян – власників паїв проживає на території Райозерського старостинського округу - з 89 чол. не подали декларації 60 чол. А в Плехівському старостинському окрузі з 26 одноосібників подали декларації всі 26.

Крім того, виявлено близько 100 громадян, які при поданні щорічної декларації систематично вказують мізерну, неправдиву суму отриманих доходів, з яких сплачуються податки. Розрахункова сума, що недоотримана місцевим бюджетом у цьому випадку складає близько 100 тис. грн.

Оржицькою ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області для якісного проведення компанії декларування 2021 кожному суб’єкту декларування було надіслано запрошення для подання декларації, розміщені відповідні матеріали в засобах масової інформації.

На закінчення наради заступник селищного голови Яковенко В.І. оголосив про підготовку питань до запланованого на 11.06.2021 засідання чергової сесії селищної ради, голосуванні до 02.06. за проекти участі, звернувся до керівників установ щодо необхідності обкошування прилеглих територій та інформування працівників про можливість вакцинації від коронавірусу вакциною CoronaVak, 670 доз якої отримало КНП «Оржицький центр ПМСД».

Фото без опису